Lajmet e fundit

Debat

“Gjurmët” e Prishtinës në Tiranë!

Tirana priti dje një copë Prishtinë! Një Prishtinë “të vjetër” huazuar nga vitet ’80 – të dhe një Prishtinë të re, ajo që është sot. Një miksim sharmi, tendence, shprese dhe qytetarie që për fatin tonë të keq, Tirana e ka humbur ose mbase s’e ka pasur kurrë. “Gjurmët”, një grup rroku i Kosovës i njohur dhe i famshën në ... Read More »

Duam që të konceptohemi si subjekt serioz në sytë e shteteve të Bashkimit Evropian.

Shkruan: Adea Hasi Për një kohë të gjatë liberalizimi i vizave ka qenë dhe do të mbetet tema kryesore për shtetin tonë. Mirëpo, rëndësia e kësaj u shtua  edhe më teper në kohën e festave të fundvitit ku shtetasit tonë planifikonin të shkonin në vende të ndryshme të zones Shengen për t’i kaluar festat bashkë me familjet e tyre ose ... Read More »

Kush është përgjegjës për Kosovën?

Ruairí O’Connell Për herë të parë erdha në Kosovë në vitin 2001, më kujtohet shumë mirë atë që pashë. Kosova ishte plot me të huaj – ndërkombëtarë” – të cilët nën Rezolutën e KS të OKB-së 1244 ishin përgjegjës për drejtimin e Kosovës. Dy vjet pas luftës, ishte e qartë se bashkësia ndërkombëtare ka qenë në rolin udhëheqës. Çdo makinë ... Read More »

Déjà vu

Shkruan: Margarita Kadriu Pranvera Kosovare. Na duhet një e tillë, për t’u liruar nga sundimi shumëvjeçar i një politike tashmë të dështuar Ndërrimi i moteve, para një viti, nuk dallonte thuajse asgjë me këtë të sivjetmin. Atëherë shpresonim se do ta linim pas një bllokadë gjashtëmujore institucionale, për të hyrë në një fazë optimiste për vendin, por sërish politika e ... Read More »

Ma hiq qafe atë celular!

Umberto Eco Pak kohë më parë, ndërsa po flisja para Akademisë së Spanjës në Romë, një zonjë duke ujdisur telekamerën ma përplasi në fytyrë një dritë verbuese e s’po më linte të lexoja dot shënimet. Iu ktheva shumë i lënduar, sikurse më ka ndodhur edhe me fotografë të tjerë të pasjellshëm, duke i thënë se rregullat e ndarjes së punëve ... Read More »

A ka rëndësi Europa?

Unë kam lindur në fund të Luftës së Dytë Botërore dhe u rrita me shpejtësi gjatë Les Trente Glorieuses, tridhjetë vitet e zhvillimit ekonomik që pasuan atë konflikt. Pastaj u maturua, u zgjerua dhe kishte nevojë për një… Unë kam lindur në fund të Luftës së Dytë Botërore dhe u rrita me shpejtësi gjatë Les Trente Glorieuses, tridhjetë vitet e zhvillimit ekonomik që pasuan ... Read More »

Çernobili apo njerëzit janë më të këqij?

Nga Jim T. Smith*   Rreth 30 vjet kanë kaluar qysh nga aksidenti bërthamor në Çernobil [Ukrainë], dhe komuniteti shkencor ende debaton për ndikimin që ka rrezatimi i tij në ekosistem rreth centralit bërthamor. Kohët fundit, së bashku me shkencëtarët e tjerë, unë studiova kafshët në zonën e ndaluar për njerëzit rreth centralit. Rezultatet ishin tronditëse: cilido qoftë ndikimi i ... Read More »

Më shumë Europë” do të thotë më shumë pushtet për burokratët

Nga Martha Simms, “The Weekly Standard” Simms shkruan se Brukseli nuk mund të pranojë më pak Europë, për shkak se me Europë, ai nënkupton thjesht zyrat e Bashkimit Europian dhe pushtetin që kanë burokratët dhe këto zyra. Sot BE është në krizë edhe për shkak të faktit se shumë nuk mund të pranojnë të japin pjesë të sovranitetit të tyre tek ... Read More »

Ndarja e pushteteve dhe qeverisja (jo) demokratike

Nga Arben Malaj Vendimi i Gjykatës Kushtetuese për pezullimin e përkohshëm të ligjit mbi procedurat tatimore është një lajm shumë i mirë. (http://www.sot.com.al/aktualitet/gjykata-kushtetuese-ka-pezulluar-ndryshimet-në-ligjin-për-procedurat-tatimore). Ky vendim është një hap kritik për sfidën e qeverisjes demokratike të vendit, qeverisjen brenda kufijve kushtetues të ndarjes, balancës dhe kontrollit të pushteteve dhe respektim e parimit të propocionalitetit. Ai merr një rendësi të vecantë së ... Read More »

2015- mos u kthefsh!

Shpetim Selmanaj Viti që po e lëmë mbrapa ndoshta nuk mund të quhet më i vështiri që Kosova përjetoi prej pas çlirimit të saj. Por nëse ky lidhet me 2014-in atëherë s’ka dyshim që prej Qershorit të vitit 2014 e deri me 31 Dhjetor të këtij viti atëherë s’ka as edhe një dyshim që, si qytetarë dhe shtetas të Republikës ... Read More »